Alt startet med stekende sol. Høye temperaturer, tørr luft og hete mesteparten av dagen i de indiske provinsene har tvunget kvinnene der til å finne effektive måter å beskytte seg på. Det som er mest utsatt for solstrålene er håret. I motsetning til kroppen, som er godt tildekket av en sari. Hva har oljebehandling av håret å gjøre med dette? Til tross for hvordan det ser ut, ganske mye.

Indiske kvinner har funnet løsningen på problemet i trandisjonell medisin. Naturlige håroljer har en nøkkelrolle her, og de brukes vanligvis også i hudpleie. Ayurveda går ut fra fire stadier: helbredelse av sykdom, forebyggelse, forbedring av livskvaliteten og utvikling av bevisstheten. Det siste er av største viktighet.
Vil du ta vare på utseendet ditt? Møt håroljebehandlingen!

OLJEBEHANDLING AV HÅRET – HVA ER DET?

Den grunnleggende hårpleiemetoden brukt av indiske og arabiske kvinner er kalt oljebehandling av håret. Fra der spredte metoden seg til hele verden. I dag brukes de dyrebare egenskapene til naturlige oljer av de største kosmetikkonsernene. Oljebehandling er den tryggeste, mest naturlige og effektive teknikken for forbedring av hårets tilstand. Det som brukes til dette er hårolje, som er rik på verdifulle egenskaper.

Det finnes ingen fastsatt definisjon på oljebehandling av håret. Avhengig av de valgte oljene, påføringsmetoden, behov og hårtype, kan selve oljebehandlingen variere. Mer om dette under. Kort sagt kan du si at oljebehandling av håret er en hårpleiemetode som er basert på påføring av naturlige oljer med pleiende, regenererende og beskyttende egenskaper.

Håroljer kan påføres på forskjellige måter, avhengig av preferansene dine. Valg av riktig olje er individuelt, og mangfoldet av naturlige oljer gjør virkelig ikke oppgaven enklere. Svaret på spørsmålet om hvilken hårolje man bør velge presenteres under. For å avgjøre behandlingen er det viktigste å se på hvilke resultater oljebehandlingen gir, og hva du kan forvente av den.

Håroljebehandling: resultater

Resultatene fra oljebehandling av håret er like forskjellige som problemene som gjør at vi strekker oss etter naturlige håroljer. De som støtter oljebehandling hevder at hårolje av høy kvalitet kan hjelpe mot alt. Skeptikere vil prøve å overbevise deg om at selv olje kan skade håret. Som vanlig ligger sannheten et sted i midten – alt avhenger av den valgte metoden og oljen.

Fordeler ved oljebehandling er:

  • komplementering av essensielle nærende ingredienser,
  • regenerering av skader i hårstrukturen,
  • kontroll over fuktighetsnivået(oljen for håret til å holde på vann),
  • fornyelse, foryngelse og gjenopprettelse av hårets elastisitet,
  • økt naturlig volum,
  • glattgjør, mykgjør og gir glans,
  • lettere å børste og temme uregjerlig hår,
  • sterkere hår og stimulering av hårveksten,
  • eliminering av hårtapproblemer,
  • hjelper mot flass, psoriasis og irritasjoner.

Den største fordelen til naturlige håroljer er virkningen. Oljebehandlingen kan effektivt erstatte balsam, serum og hårmaske. Alt er takket være metoden med å kombinere pleie, regenerering, beskyttelse og forskjønnelse av håret i ett. Håroljene virker både på den indre hårstrukturen og på overflaten. Resultatene til oljebehandling er kompleks forbedring av tilstanden og utseendet til hvert hår.

Hvilken hårolje er best?

Visste du at oljebehandling fungerer på alle hårtyper? Mer eller mindre skadet, bølgete og rett, blondt eller brunt, kort eller langt, krøllete eller rett – alle har sin favorittolje. Du må bare finne det, noe som til tross for hvordan det ser ut kan skape flere problemer enn du tror.

Håroljer har ingen spesiell kategori. Du trenger ikke å lete etter dem i parfymerier eller spesialbutikker, for de du får tak i på supermarkedet er like bra. Håroljer kan være forskjellige. For å si det som det er kan de ikke gjøre skade, så hver olje du får tak i kan brukes til oljebehandling av håret.

Men hvis du forventer spektakulære resultater må du matche oljen med porøsiteten til håret ditt. Først må du se på oppdelingen av oljer i henhold til innholdet av essensielle fettsyrer. Omtrent hver eneste hårolje inneholder for det meste EFA, men proporsjonene kan variere. Innen oljebehandling av håret må du ta i betraktning disse små, men relevante forskjellene.

TYPER HÅROLJE

Mettede olje (såkalte tørkende) er alle oljer med et innhold som har en mye større mengde mettede fettsyrer (uten dobbel binding mellom karbonatomene; blant mange laurin-, palmitin-, myristin-, stearin- og behensyre). Denne egenskapen gjør at tørkende håroljer penetrerer hårstrukturen mye bedre og raskere, på grunn av den lille størrelsen til partiklene. Oljebehandling med disse fungerer bedre på hår med lav porøsitet.

Hvilke håroljer inneholder mettede fettsyrer?

babassuolje – laurin- og myristinsyre
palmeolje – 51% laurinsyre
jojobaolje – palminsyre
kokosolje – fordel av mettede fettsyrer
peanøttolje – arakidon- og behensyre
kakaosmør – syrer: palmin-, stearin- og linolsyre.

Umettede oljer, på den andre siden, kan deles inn i to grupper, noe som må tas med i betraktningen når du velger hårolje.

[1] enumettede oljer (såkalt semitørkende) er – analogt med forrige type – alle håroljer som inneholder stor mengde enumettede fettsyrer (en dobbeltbinding mellom karbonatomene, blant mange andre, palmitoleisk og oljesyre). Fordelen til slike syrer er at denne oljen har partikler av medium størrelse, og absorberes i hår som er noe svakere. Oljebehandling med disse oljene er et perfekt valg for hår med medium porøsitet.

Hva er håroljer som inneholder enumettede fettsyrer?

olivenolje – 60-75% oljesyre
sheasmør – 50% of oljesyre og mettede syrer
rapsolje – 62% oljesyre
sennepsolje – erukasyre
hasselnøttolje – 78% of oljesyre
sesamolje – 43% oljesyre
søtmandelolje – 68% oljesyre
risolje – oljesyre

[2] flerumettede oljer (såkalte ikke-tørkende) er oljer som har høyt innhold av flerumettede fettsyrer (inneholder mer enn to bindinger mellom karbonatomene; blant mange andre linol-, linolen- og arakidonsyre). En slik konsentrasjon av fettsyrer gjør at oljen penetrerer hår som er mye svakere, og den har definitivt større partikler. Av den grunn bør oljebehandling av hår med høy porøsitet være basert på disse bestemte oljene.

Hva er håroljer som inneholder flerumettede fettsyrer?

lakserolje- 80% ricinusoljesyre
linfrøolje – 50% linolensyre
solsikkeolje – 68% linolensyre
gresskarfrøolje – 50-60% linolsyre, 20% oljesyre
hvetekimolje – linol- og linolensyre
arganolje – linol- og linolensyre
sesamolje – 43% linolsyre
risolje – linolsyre

OLJEBEHANDLING AV HÅRET – BESTE METODER

Det er ingen tvil om at oljebehandling av håret er en av de smarteste hårpleiemetodene. Flere og flere kvinner blir overbevist om at oljebehandling kan utrette mirakler. Den enkle påføringen er et nøkkelargument når man tar avgjørelsen om å kjøpe hårolje i stedet for hårmaske. Lurer du på noe rundt oljebehandling av håret? Det er enkelt.

Påføring av hårolje

Håroljer kan påføres på flere forskjellige måter. Det finnes fire grunnmetoder for å påføre olje i håret, men disse er ikke noen begrensninger. Alle metodene kan kombineres, helst tilpasses og forbedres i henhold til dine egne behov. Grunnlaget for eksperimentasjonen er fire tradisjonelle oljebehandlingsmetoder.

Oljebehandling i tørt hår – som navnet indikerer er det basert på å tilsette olje i helt tørt hår; du kan gjøre det før eller etter du vasker håret, men det avhenger av hvor fet oljen er og hvor godt den absorberes; oljebehandling i tørt hår er metoden med de svakeste egenskapene og anbefales vanligvis for styling, for å glatte ut og for å gi håret glans.

Oljebehandling i vått hår – utføres i fuktig hår (best), det som får hårfibrene til å åpne seg og de nærende stoffene til å absorberes bedre; påføring av olje i fuktig hår kan gjøres før eller etter hårvask; denne metoden fungerer best som en intenst nærende, regenererende og styrkende behandling for håret.

Oljebehandling i skål – antas å være den sterkeste og mest effektive metoden; i en vid skål lager du til en blanding av varmt vann og din valgte olje i et blandingsforhold som passer deg (vanligvis 2-3 spiseskjeer per skål) og dypper håret i badet du har forberedt; temperaturen får hårfibrene til å åpne seg, vannet gjør det lettere for oljen å absorberes og behandlingen er mer effektiv.

Olje som tilsetning i andre produkter – er en vanlig løsning; hvis du ikke vil slutte å bruke favorittbalsamen din eller ikke har tid til å ha på olje i flere timer, kan du bare forsterke et annet produkt med den; noen dråper hårolje tilsatt i sjampo, balsam, hårserum eller hårmaske vil gi dem verdifulle egenskaper.

Her bør vi nevne at metoder for oljebehandling av håret kan be delt opp på enda to måter. Oljebehandling er universelt. Det er ingen strenge regler, så du begynner lett å lure på to ting. Når skal man bruke håroljle? Bør håroljen tas i hele håret?

Det første spørsmålet dreier seg om hvorvidt håroljen bør være i over natten eller kanskje påføres om dagen. Det avhenger helt av hva du foretrekker. Olje til styling, for å fikse frisyren og oljer som absorberes godt kan påføres om dagen. Disse trenger ikke å skylles ut og har overfladisk virkning. Hvis du ønsker dyp pleie, bør du la oljen være i over natten. Men ikke alle oljer passer for oljebehandling hele natten, fordi de kan f.eks. irritere hodebunnen. Du må være forsiktig.

Det andre spørsmålet dreier seg om påføringen av olje i håret. Igjen avhenger mye av hva du foretrekker, av typen olje eller problemene du har med håret ditt. Vanligvis kan oljebehandlingen utføres kun i hodebunnen, i hele håret eller som en kombinasjon. Ofte brukes naturlige oljer bare til å beskytte tuppene. Hver metode er effektiv på sin måte.

Skylle ut hårolje

Påføring er en ting. Men krever håroljer utskylling? Ja og nei. Alt avhenger av oljen som brukes til hårbehandlingen. Oljer med fet, klissete og ikketørkende formel ser ikke så bra ut i håret, og må skylles ut. Men lette, tørkende oljer er beregnet på f.eks. styling og trenger ikke å skylles ut.

Bestemmer du deg for å skylle ut oljen må du ha riktige verktøy til å gjøre det. Tunge oljer er dessverre vanskelige å vaske av med en delikat sjampo, selv om disse anbefales til håret for å unngå unødvendig skade. Håroljer er lettere å fjerne med sterk sjampo, med riktige vaskemidler, og aller helst som inneholder SLS eller SLES.

De vanligste feilene man gjør under oljebehandling av håret

OBS! Oljebehandling av håret er virkelig en rulett. Du kan gå ut fra hvilken olje som vil være best for håret ditt, men noen ganger vil den ikke nødvendigvis fungere. Absorberingen og effektiviteten til oljen påvirkes av en rekke faktorer som må tas med i betraktningen. Det har ikke bare noe å si hvilken olje du velger, men også at metoden du bruker bør passe hårtypen din og hva den foretrekker.

I motsetning til hvordan det virker, er ikke oljebehandling noen lett oppgave. Du må huske at den kan være ineffektiv hvis den ikke brukes riktig.

Oljebehandling av håret – VERSTE feil

1. Den første og mest alvorlige feilen innen oljebehandling av håret involverer valg av feil olje. Det er verdt å vite porøsiteten til håret ditt (mer under) og ta vare på det med en olje som matcher strukturen. Reiste hårfibre er viktig. Olje med for store partikler kan tynge ned hår med lav porøsitet, og de som har små partikler kan gjøre hår med høy porøsitet krusete. Selvsagt kan det oppgitte innholdet av fettsyrer hjelpe, men faktisk kan det være en helt annen olje som passer for deg. Regelen er ganske enkel – hvis håret reagerer dårlig, bør du slutte å bruke den, og heller teste en annen løsning.

2. Utenom riktig valg av olje er det også viktig med doseringen. Den andre feilen er påføring av for stor mengde hårolje. Vi er overbevist om at jo mer vi påfører av et produkt, jo bedre vil håret se ut. Dessverre kan overflødig olje i virkeligheten være skadelig, siden det f.eks. kan tynge håret ned. For håret er det bedre å ta i for lite enn for mye. Det er viktig at oljen absorberes og ikke etterlater seg et fett og klissete lag i håret.

3. Oljebehandling av håret handler ikke bare om valg av stoffet du vil ta i håret. En annen ting som har betydelig relevans er metoden du velger. Det er en tendens til å velge enpåføringsmetode som er utilstrekkelig for problemet. Er håret ditt sensitivt er det bedre å velge oljebehandling før hårvask, i fuktig hår og ikke å ha den i mer enn 15 minutter. Hvis oljebehandlingen skal gjøre stylingen enklere, bør du utføre oljebehandling i tørt hår. Men hvis håret trenger regenerering i dybden, bør du vurdere å la den være i over natten eller dyppe det i en skål. Målet ditt avgjør oljebehandlingsmetoden din.

HÅRPORØSITET OG VALG AV OLJE

Hele fornuften bak oljebehandling av håret er basert på porøsiteten. Det er først når du kjenner håret ditt at du kan velge den typen pleie som er mest effektiv. Hva er porøsitet? Dette er tilstanden til håret, som er dekket av rustningen som er skjellaget. Hvis skjellaget er forseglet er håret godt beskyttet og svært sunt. Når skjellaget er åpent øker porøsiteten og håret er svakere og mer utsatt for skade.

Hvordan avgjøre hårets porøsitet?

Det finnes i hvert fall noen få måter å avgjøre hårets porøsitet på, selv om ingen av dem garanterer 100% at dette er tilstanden til håret. Det beste er å få time hos en tricholog og be ham se på håret i mikroskopet. Dessverre har ikke alle muligheten til dette, eller er villig til å investere i en slik undersøkelse. Ingen grunn til bekymring. Hårporøsiteten kan også fastsettes hjemme.

Kokostesten er basert på å fastsette hårets porøsitet ved å bruke kokosolje. Dette er en gjennomtrengende olje som inneholder mange mettede fettsyrer og først og fremst anbefales for hår med lav porøsitet. Du trenger bare å kjøpe en liten pakke kokosolje (dette er en svært rimelig olje) og utføre en hårbehandling med den. Hvis håret blir glatt, glansfullt og sunt etterpå, har håret ditt trolig lav porøsitet. Men hvis håret kruser seg på grunn av oljen, betyr det at det har høy porøsitet.

Vanntesten (eller vannglasstesten) er trolig den som utføres oftest, fordi den er mer autoritativ. I dette tilfellet undersøker man hvor fort håret absorberer fuktighet. Bare ta et gjennomsiktig glass og fyll det med vann. Hvis håret blir værende på overflaten av vannet betyr det at håret ditt har lav porøsitet og et forseglet skjellag som ikke lar vannet trenge gjennom. Hvis håret raskt faller til bunns har håret ditt høy porøsitet, fordi slikt hår absorberer vann svært raskt på grunn av det åpne skjellaget. Hår som faller sakte ned indikerer medium porøsitet.

Hårtype kan også fastsettes ved å analysere utseendet. Vanligvis er ikke dette noe vanskelig, fordi porøsiteten har stor innflytelse på hvordan håret ser ut. Hår med lav porøsitet er rett, mens hår med høy porøsitet er krøllete. Men det finnes unntak, som hår med lav porøsitet som naturlig er krøllete. Uansett ser det vanligvis slik ut:

  • Hår med lav porøsitet – rett, glatt, lett å børste, glansfullt, med dyp farge, sterkt, fløyelsmykt, ikke lett å style.
  • Hår med medium porøsitet – lett bølgete, ikke så fløyelsmykt, kruser seg lett, mindre sunt utseendet, faller mer ut, lettere å style.
  • Hår med høy porøsitet – krøllete, grovt, stivt, synlig matt, lett å style, men også svært lett å skade, svakt, faller mye ut, med flass, er sprøtt.

Hvilke håroljer bør du velge?

Som nevnt tidligere kan håroljer ha forskjellige mengder mettede og umettede fettsyrer. Dette påvirker partikkelstørrelsen og er knyttet til porøsiteten. Nøkkelen bak suksess er å matche oljen med hårtypen på riktig måte. Det er ikke bare når du velger naturlige oljer at det er verdt å være oppmerksom på det. Hårets porøsitet har også betydning når du velger kosmetiske produkter som oljebasert hårmaske, balsam eller oljeblanding.

Oljer for hår med lav porøsitet

Hår med lav porøsitet liker oljer som inneholder store mengder mettede fettsyrer. Disse har mindre partikler og trenger lettere inn i håret gjennom rustningen. Videre tynger de ikke ned håret og etterlater seg vanligvis ikke noe fettlag i håret.

Anbefalte oljer: babassuolje, palmeolje, jojobaolje, kokosolje, peanøttolje, kakaosmør

Anbefalte produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Dabur Vatika
  • Bumble and Bumble Invisible Oil
Oljer for hår med medium porøsitet

For hår med medium porøsitet er oljer med partikler av medium størrelse perfekt. En slik egenskap er karakteristisk for håroljer med mange enumettede fettsyrer. Disse passer bedre for hår med et reist skjellag.

Anbefalte oljer: olivenolje, sheasmør, sennepsolje, hasselnøttolje, sesamolje, søtmandelolje, risolje

Anbefalte produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Kerastase Elixir Ultime
  • Moroccanoil Treatment
  • Alterna Bamboo Kendi Pure Treatment Oil
Oljer for hår med høy porøsitet

Det største utvalget olje dreier seg definitivt om hår med høy porøsitet. Oljene som er best for denne hårtypen må ha en stor mengde flerumettede fettsyrer, noe som betyr at partiklene må ha stor størrelse. Kun på denne måten kan de forsegle det reiste skjellaget.

Anbefalte oljer: lakserolje, solsikkeolje, gresskarfrøolje, hvetekimolje, arganolje, sesamolje, risolje

Anbefalte produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Ojon Rare Blend Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Alterna Bamboo Kendi Dry Oil
  • Kemon Actyva Bellessere Oil
  • Moroccanoil Treatment